Można użyć świeżą, młodą, białą kapustę, ale ta stara w główce też będzie dobra.
- główka kapusty
- suszone warzywa
- 2 cebula
- ewentualnie kiełbasa
- tłuszcz do smażenia
- sól, majeranek, koperek, bazylia, ząbek czosnku
- pomidory lub koncentrat pomidorowy, ja użyłam pomidory krojone
Przygotowanie :
- Umytą, poszatkowaną kapustę wsypałam do garnka, zalałam około 2 szklankami wody, posoliłam, dodałam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku i garść suszonych warzyw ( można oczywiście świeże, ale zależało mi na czasie i użyłam gotowych- suszonych ), gotowałam do średniej miękkości
- Na wierzch jedynie lekko podgotowanej kapusty wyłożyłam pół słoika pomidorów krojonych, które sama wcześniej przygotowałam. Można również włożyć pomidory do garnuszka z łyżką masła i przesmażyć je kilka minut, a potem przetrzeć przez sitko i przełożyć do kapusty.Te wyłożone bezpośrednio na kapustę pogotowałam kilka minut i również wyjęłam je na sitko i przetarłam do kapusty
- Pokrojoną cebulę oraz kilka plastrów kiełbasy przesmażyłam na maśle klarowanym, dodałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem, łyżeczką cukru. Pogotowałam jeszcze razem około 10 min. Gdybym miała pod ręką świeży koperek nie żałowałabym dodać go obficie :)
Pomidory krojone można z powodzeniem zastąpić kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.
Biała kapustka lubi kwaśność pomidorów. Mój teść ich nie lubił, to teściowa zawsze gotowała ją z kwaśnymi jabłkami.
OdpowiedzUsuńProsto , ale bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie danie :-)
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis :)
OdpowiedzUsuńFajna ta kapustka :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na jarskie jedzenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
co tu dużo gadać: prosto i pysznie :) tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńMniam...pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńwspaniałego weekendu
Lubię takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPyszna kapusta. Bardzo podobnie robi mój mąż. Ja ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńświetny dodatek do obiadu :) Bardzo apetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kapustę ,fajnie ją podałaś.
OdpowiedzUsuńBiała kapustka z pomidorami jest pyszna i wszyscy ją uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńI ja też robią młodą kapustkę albo z pomidorami, albo z koperkiem :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)) Takiej jeszcze nie jadłam :))
OdpowiedzUsuńRobimy podobną kapustę :D Uważamy, że idealnie łączy się z nutą pomidorową :D
OdpowiedzUsuńmoja mama też robi kapustę w taki sposób :) a najlepsza jej wychodzi na tłuszczu z pieczonego mięsa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na dodatek do pity, rybki i innych pyszności :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam ten pomysł, zapisuję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuń