sobota, 30 stycznia 2016

Tiramisu - najprostsze



Podglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach.
To popularne ciasto doczekało się różnych wersji,  ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :)
Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego  zachęcam do jego przygotowania.
Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria prawna 
i cukiernia.
Mijając je zauważyłam, że szczególnie panie po drodze do pracy zaopatrują się w cukierni w smaczne ciasteczka.
A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :)
Do pysznej kawy będzie w sam raz...




Składniki :

  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto
  • u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag
  • około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy
  • kakao


Przygotowanie :
  1. Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka,  ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy 
  2. Prostokątne naczynie wykładamy biszkoptami nasączonymi w naparze kawowym
  3. Przykryć je połową utartej masy serowej, nałożyć pozostałymi nasączonymi biszkoptami
  4. Na wierzch biszkoptów rozsmarować pozostały serek, posypać kakaem
  5. Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.
Biszkopty nasączałam w ten sposób, że zanurzałam je w głębokim talerzu z naparem z kawy i polewałam z  jeszcze wierzchu.

23 komentarze:

  1. Super przepis - w sam raz na niedzielę i już biorę się do roboty - pozdrawiam Ulko serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję zrobić, bo uwielbiam tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho. W najbliższym czasie zrobię je. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może się nauczę je robić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić tiramisu, ale skłaniam się do wersji bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę kiedyś zrobić, może jak przyjedzie moja mama :) pysznie wygląda. Aż mam chęć na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności - chyba spróbuje zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię z bitą śmietaną nie z żółtkami, muszę spróbować Twojego przepisu...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też robię inaczej, więc wypróbuję Twojej wersji, która wydaje się o wiele prostsza. Życzę miłej niedzieli, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione. Szybkie i pyszne. Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę zrobić. Tak mnie na to ciasto kusi, ale myśli się o takich rzeczach nie w porę. A w momentach, gdy można to zrobić, zupełnie wypada z głowy. Pozdrawiam i zapraszam do wzięcia udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu ra dla podniebienia...
    Spisuję przepis koniecznie:)
    usciski

    OdpowiedzUsuń
  13. naaajlepszy deser <3 delikatny, puszysty i słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Juz dawno nie robiłam tiramisu, ale zawsze boję się dodawac żółtka, mam jakis przepis bez i tez jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zachowam sobie twój przepis i namówię dzieci na zrobienie Twojego tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak, i wyglada na rzeczywisciie calkiem latwe do wykonania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...