piątek, 5 lutego 2016

Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem


Składniki :


  • śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg
  • 1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru
  • ewentualnie cebula

Przygotowanie:
  1. Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć )
  2. Z podanych składników zagotować zalewę
  3. Dzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mące ( przed smażeniem lekko posolić)
  4. Do słoja wkładać usmażoną  rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebulą
  5. Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ).

Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim mieście nie mogłam kupić nie solonych.
Te przywiozłam sobie prosto z Kołobrzegu i gdybym wiedziała, że będą takie pyszne kupiłabym więcej niż pół kilo :(




Do takich śledzi wystarczą ziemniaki w mundurkach i mamy obiad wyśmienity :)


11 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na inne podanie śledzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta potrawa, a jaka smaczna! :)Z ziemniaczkami - dla mnie idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śledzie w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rajciu ! Jak chętnie bym zjadła !Mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, muszę skorzystać...pozdrawiam Ula...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! ♥ Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności.... wieki nie jadłam. Ależ narobiłaś mi apetytu :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na taki obiad to bym się skusiła.
    Cudnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  9. Sledzie to ja uwielbiam w kazdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śledzie lubię bardzo... Moja mama często robi takowe... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...