Składniki :
- 1 czerwona cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- szczypta szafranu
- 2 puszki ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie :
- Cebulę, selera i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano
- dodać wędzona paprykę, chili oraz szafran, zamieszać i smażyć przez ok. pół minuty
- Dodać osączoną ciecierzycę, zamieszać i smażyć ok. minuty, dodać pomidory, bulion
- Doprawić solą i pieprzem, gotować całość ok. 8-10 min.
- Zupę podawać z natką :)
Zupę ugotowała moja Córka:)
Przepis pochodzi z "Nowej Jadłonomii" Marty Dymek
Książka zawiera roślinne przepisy z całego świata.
Och ! To musi być bardzo pożywna zupka i rozgrzewająca !!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy. A z ciecierzycy mogę jeść na obiad i kolację.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda apetycznie i tak też pewnie smakuje.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję ten przepis.
Fajnie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńPOżywna i gęsta :)
OdpowiedzUsuńtreściwa zupka - takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńlubię takie zupy
OdpowiedzUsuń