piątek, 6 kwietnia 2018

Hiszpańska zupa z cicierzycą

Składniki :

  • 1 czerwona cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • szczypta szafranu
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz czarny




Przygotowanie :
  1. Cebulę, selera i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano
  2. dodać wędzona paprykę, chili oraz szafran, zamieszać i smażyć przez ok. pół minuty
  3. Dodać osączoną ciecierzycę, zamieszać i smażyć ok. minuty, dodać pomidory, bulion
  4. Doprawić solą i pieprzem, gotować całość ok. 8-10 min.
  5. Zupę podawać z natką :)

                                                    Zupę ugotowała moja Córka:)
Przepis pochodzi z "Nowej Jadłonomii" Marty Dymek
Książka zawiera roślinne przepisy z całego świata.

7 komentarzy:

  1. Och ! To musi być bardzo pożywna zupka i rozgrzewająca !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy. A z ciecierzycy mogę jeść na obiad i kolację.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie i tak też pewnie smakuje.
    Z przyjemnością wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. treściwa zupka - takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...