poniedziałek, 2 lipca 2018

Leczo z fasolką szparagową i zielonym ogórkiem


Danie powstało z produktów które akurat miałam w domu. 
A że ta pora roku obfituje w warzywa, zawsze mam je pod ręką :)
Pomysł na leczo wydał mi się smaczny i taki był.

Składniki :

  • 2-3 garście fasolki
  • średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 zielone, gruntowe ogórki
  • 1 zielona papryka
  • 2-3 łyżki keczupu
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki ( u mnie słoiczek domowych)
  • olej do smażenia, sól, pieprz, majeranek
  • cukier, szczypiorek, ewentualnie płaska łyżka mąki

Przygotowanie :
  1. Fasolkę umyć i pokroić w dość długie kawałki
  2. Umytą cukinię i ogórki pokroić w grube plasterki
  3. Obraną cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w długie paseczki
  4. Cukinię przesmażyć pod przykryciem tak by się nie rozleciała
  5. Fasolkę ugotować
  6. Cebulę, paprykę i ogórki przesmażyć krótko na oleju
  7. Do ugotowanej fasolki dodać wpierw cebulę z papryką i ogórkami, wymieszać, dodać sól, pieprz do smaku, chwilę gotować
  8. Na końcu dodać cukinię, majeranek, pomidory i keczup, delikatnie wymieszać i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru
  9. Jeśli chcemy leczo zagęścić to do ok. 1/4 szklanki wody dodać kopiastą łyżeczkę mąki, wymieszać i wlać do lecza, zagotować.

Moje leczo było samodzielnym daniem, ale można podać je do makaronu.

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na leczo :) Lubię fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na leczo.
    I na dodatek własnego autorstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, muszę spróbować dodać fasolki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy bym nie pomyślała, żeby dodać ogórki do lecza... A tyle spaślaków mi się marnuje, bo nie dajemy rady przejeść (strasznie wcześnie wszystko w tym roku!)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na oryginalne danie z warzywami. Zjadłabym. W końcu wszystkie składniki są w zasięgu ręki. A danie wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na leczo, miałam ostatnio trochę o innym składzie ale podstawa to cukinia...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też się to danie bardzo spodobało!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Chętnie spróbuję taką wersję lecza :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...