czwartek, 13 września 2018

Dżem rozgrzewający z gruszek i z imbirem


Składniki :

  • 1,8 kg gruszek, u mnie twarde, lepsze byłyby bardziej dojrzałe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego imbiru
  • cukier wg uznania w zależności od słodkości gruszek
  • 3-4 łyżki imbiru kandyzowanego
  • ewentualnie po łyżce skórki cytryny i z pomarańczy


Przygotowanie:
  1. Obrane gruszki pokroić drobno, pozbywając się gniazd nasiennych i ogonków
  2. Owoce wsypać do rondla, dodać starty imbir, sok z cytryny- wymieszać, dodać cukier i gotować ciągle mieszając 
  3. Dodać kandyzowany imbir i gotować jeszcze ok. 40 min.
  4. Przełożyć do czystych słoików przykryć suchymi dekielkami.

Jeśli trzeba należy podlać owoce podczas wstępnego gotowania kilkoma łyżkami wody.
przepis podpatrzyłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...