Składniki :
- 1,8 kg gruszek, u mnie twarde, lepsze byłyby bardziej dojrzałe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego imbiru
- cukier wg uznania w zależności od słodkości gruszek
- 3-4 łyżki imbiru kandyzowanego
- ewentualnie po łyżce skórki cytryny i z pomarańczy
Przygotowanie:
- Obrane gruszki pokroić drobno, pozbywając się gniazd nasiennych i ogonków
- Owoce wsypać do rondla, dodać starty imbir, sok z cytryny- wymieszać, dodać cukier i gotować ciągle mieszając
- Dodać kandyzowany imbir i gotować jeszcze ok. 40 min.
- Przełożyć do czystych słoików przykryć suchymi dekielkami.
Jeśli trzeba należy podlać owoce podczas wstępnego gotowania kilkoma łyżkami wody.
przepis podpatrzyłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015
Lubię to połączenie! Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńNA zimę idelany :)
OdpowiedzUsuńpyszny musi byc taki dżem
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Dżemik musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny ☺
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :D
OdpowiedzUsuńOoo, taki imbirowy to jak pyszne lekarstwo!
OdpowiedzUsuńmam gruszki, zrobię!
OdpowiedzUsuńNa pewno pychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki! Właściwie to najbardziej te pieczone ;p Ostatnio mam fazę na wege burgery, któe są wyśmienite, jak robiłam z burakiem to oszalały moje kubki smakowe, i o ile dobrze pamiętam ten przepis znalazłam na blogu w vege kategorii. Z pieczoną gruszką też właśnie probówałąm, ale może by tak z drzemek gruszkowym ;o
OdpowiedzUsuńAkurat na blogu Ballarini przeglądająć vege przepisy kuchenne wpadłam noże które ostatnio kupiłam- Miyabi, osobiście zakochałam się w nich od pierwszego krojenia. CHoć słyszałam że Zwilling też mają akurat dobre noże, ale jak kroje to lubie mieć pewność, że mnie to nie zirytuje i się nie zdemotywuje do gotowania XP
To jest ten blog https://ballarini.pl/blog/przepisy-c9