czwartek, 13 września 2018

Dżem rozgrzewający z gruszek i z imbirem


Składniki :

  • 1,8 kg gruszek, u mnie twarde, lepsze byłyby bardziej dojrzałe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki startego imbiru
  • cukier wg uznania w zależności od słodkości gruszek
  • 3-4 łyżki imbiru kandyzowanego
  • ewentualnie po łyżce skórki cytryny i z pomarańczy


Przygotowanie:
  1. Obrane gruszki pokroić drobno, pozbywając się gniazd nasiennych i ogonków
  2. Owoce wsypać do rondla, dodać starty imbir, sok z cytryny- wymieszać, dodać cukier i gotować ciągle mieszając 
  3. Dodać kandyzowany imbir i gotować jeszcze ok. 40 min.
  4. Przełożyć do czystych słoików przykryć suchymi dekielkami.

Jeśli trzeba należy podlać owoce podczas wstępnego gotowania kilkoma łyżkami wody.
przepis podpatrzyłam w Moje gotowanie ekstra 1/2015

10 komentarzy:

  1. Lubię to połączenie! Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie :) Dżemik musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, taki imbirowy to jak pyszne lekarstwo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gruszki! Właściwie to najbardziej te pieczone ;p Ostatnio mam fazę na wege burgery, któe są wyśmienite, jak robiłam z burakiem to oszalały moje kubki smakowe, i o ile dobrze pamiętam ten przepis znalazłam na blogu w vege kategorii. Z pieczoną gruszką też właśnie probówałąm, ale może by tak z drzemek gruszkowym ;o
    Akurat na blogu Ballarini przeglądająć vege przepisy kuchenne wpadłam noże które ostatnio kupiłam- Miyabi, osobiście zakochałam się w nich od pierwszego krojenia. CHoć słyszałam że Zwilling też mają akurat dobre noże, ale jak kroje to lubie mieć pewność, że mnie to nie zirytuje i się nie zdemotywuje do gotowania XP
    To jest ten blog https://ballarini.pl/blog/przepisy-c9

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...