Dostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych.
1. Starter:
2.Ciasto:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj starter (300 g), 150 g mleka (lub więcej, jeśli ciasto jest gęste ( w zależności od stosowanej mąki pełnoziarnistej) i 250 g mąki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być miękkie, aby można je było wyrabiać bez żadnego oporu. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Lubię umieszczać ciasto w ciepłym miejscu (może być w lekko ciepłym piekarniku – między 23–25 ° C). Wyższa temperatura sprawi, że ciasto będzie bardziej żywe i aktywne.
3. Po 1 godz. dodaj 8 g soli, posiekany estragon i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Niech odpocznie przez 1 godzinę.
4. A po 2 godz. ciasto powinno wzrosnąć o około 1/3 początkowej objętości. Wyjmij je na stolnicę, posyp mąką, obróć, złóż na siebie i uformuj kulę. Pozostaw na 10 minut.
5. Przełóż ciasto do foremki, posyp sezamem i pozwól mu urosnąć prawie pod brzeg foremki
6. Nagrzej piekarnik do 235*C, wstaw foremkę z ciastem.Piecz ok.30-40 min.
7. Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z zimną wodą.
Składniki :
Przygotowanie:
- 300 g zaczynu na zakwasie (100% nawodnienia)
- 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej, ja użyłam mąki z pszennym płatkiem (z młyna braci Górskich)
- 125 g białej mąki pszennej
- 150 g wody lub mleka (użyłam mleka)
- 8 g drobnej soli morskiej
- 1 łyżka posiekanego estragonu, u mnie suszony
- sezam do posypania
- naczynie z wodą (włożone do piekarnika)
1. Starter:
Wieczorem wymieszaj 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze 150 g wody i 1 czubatą łyżką aktywnego zakwasu żytniego. Przykryj i pozwól mu fermentować przez noc, aż będzie musujący i podwoi swoją objętość.
* możesz również użyć zakwasu bezpośrednio z lodówki, będzie również działał.
* możesz również użyć zakwasu bezpośrednio z lodówki, będzie również działał.
2.Ciasto:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj starter (300 g), 150 g mleka (lub więcej, jeśli ciasto jest gęste ( w zależności od stosowanej mąki pełnoziarnistej) i 250 g mąki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być miękkie, aby można je było wyrabiać bez żadnego oporu. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Lubię umieszczać ciasto w ciepłym miejscu (może być w lekko ciepłym piekarniku – między 23–25 ° C). Wyższa temperatura sprawi, że ciasto będzie bardziej żywe i aktywne.
3. Po 1 godz. dodaj 8 g soli, posiekany estragon i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Niech odpocznie przez 1 godzinę.
4. A po 2 godz. ciasto powinno wzrosnąć o około 1/3 początkowej objętości. Wyjmij je na stolnicę, posyp mąką, obróć, złóż na siebie i uformuj kulę. Pozostaw na 10 minut.
5. Przełóż ciasto do foremki, posyp sezamem i pozwól mu urosnąć prawie pod brzeg foremki
6. Nagrzej piekarnik do 235*C, wstaw foremkę z ciastem.Piecz ok.30-40 min.
7. Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z zimną wodą.
Piekłam w foremce 30 x 12 cm.
Pewnie bułeczki byłyby jeszcze pyszniejsze :)
Bułki na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Proste potrawy
Zacisze kuchenne
Bułki na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Proste potrawy
Zacisze kuchenne
Ładny chlebek!
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny, bo to bardzo dobry przepis.
ooo i oto chleb zamiast bułek piękny wyszedł
OdpowiedzUsuńI tak wygląda przepysznie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńZ pewnością smaczny, a do tego bardzo zgrabny. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.
Wspaniały hamburgerowy chlebek z perfekcyjnym miękiszem. Dziękuję za wspólne rozpoczęcie piekarskiego roku i życzę aby chleba nigdy nie zabrakło a wypieki się udawały.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyszedł extra. Też taki spróbuję zrobić z tego przepisu:-) Do kolejnego pieczenia:-)
OdpowiedzUsuńJak na hamburgerowe bułki to całkiem cudny chlebek :-) a że pyszny to wszyscy wiemy :-) Pozdrawiam w Nowym Piekarniczym Roku :-)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę chlebów; mnie coś nie chcą wychodzić
OdpowiedzUsuńPiękniewyrośniety ;)
OdpowiedzUsuńWyszedł cudny . Swojski jaki by nie wyszedł jest zawsze lepszy od kupnego . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny chlebuś :)
OdpowiedzUsuń