poniedziałek, 13 stycznia 2020

Chleb na zakwasie z estragonem i sezamem

Dostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych. 



Ale bardzo potrzebowałam chleb i z podanego przepisu upiekłam bardzo smaczny bocheneczek. 


         Składniki :
  • 300 g zaczynu na zakwasie (100% nawodnienia)
  • 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej, ja użyłam mąki z pszennym płatkiem (z młyna braci Górskich)
  • 125 g białej mąki pszennej
  • 150 g wody lub mleka (użyłam mleka)
  • 8 g drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanego estragonu, u mnie suszony
  • sezam do posypania
  • naczynie z wodą (włożone do piekarnika)

Przygotowanie:

1. Starter:
Wieczorem wymieszaj 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze 150 g wody i 1 czubatą łyżką aktywnego zakwasu żytniego. Przykryj i pozwól mu fermentować przez noc, aż będzie musujący i podwoi swoją objętość.
* możesz również użyć zakwasu bezpośrednio z lodówki, będzie również działał.

2.Ciasto:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj starter (300 g), 150 g mleka (lub więcej, jeśli ciasto jest gęste ( w zależności od stosowanej mąki pełnoziarnistej) i 250 g mąki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być miękkie, aby można je było wyrabiać bez żadnego oporu. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Lubię umieszczać ciasto w ciepłym miejscu (może być w lekko ciepłym piekarniku – między 23–25 ° C). Wyższa temperatura sprawi, że ciasto będzie bardziej żywe i aktywne.

3. Po 1 godz. dodaj 8 g soli, posiekany estragon i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Niech odpocznie przez 1 godzinę.

4. A po 2 godz. ciasto powinno wzrosnąć o około 1/3 początkowej objętości. Wyjmij je na stolnicę, posyp mąką, obróć, złóż na siebie i uformuj kulę. Pozostaw na 10 minut.

5. Przełóż ciasto do foremki, posyp sezamem i pozwól mu urosnąć prawie pod brzeg foremki

6. Nagrzej piekarnik do 235*C, wstaw foremkę z ciastem.Piecz ok.30-40 min.
 
7. Na dno piekarnika wstawiłam naczynie z zimną wodą.

Piekłam w foremce 30 x 12 cm.



                Pewnie bułeczki byłyby jeszcze pyszniejsze :)

Bułki na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Proste potrawy
Zacisze kuchenne

11 komentarzy:

  1. Ładny chlebek!
    Musiał być pyszny, bo to bardzo dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo i oto chleb zamiast bułek piękny wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak wygląda przepysznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością smaczny, a do tego bardzo zgrabny. :)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały hamburgerowy chlebek z perfekcyjnym miękiszem. Dziękuję za wspólne rozpoczęcie piekarskiego roku i życzę aby chleba nigdy nie zabrakło a wypieki się udawały.

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie wyszedł extra. Też taki spróbuję zrobić z tego przepisu:-) Do kolejnego pieczenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak na hamburgerowe bułki to całkiem cudny chlebek :-) a że pyszny to wszyscy wiemy :-) Pozdrawiam w Nowym Piekarniczym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. zazdroszczę chlebów; mnie coś nie chcą wychodzić

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszedł cudny . Swojski jaki by nie wyszedł jest zawsze lepszy od kupnego . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...