sobota, 9 maja 2020

Drożdżowe z cynamonową kruszonką


Składniki :

  • 4 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • cynamon

Przygotowanie:

patrz przepis na drożdżowe.


                               Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. w temp. 180 *C



Kruszonka:
  • ok.3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok.1/2 kostki masła
  • łyżka cynamonu

Po przełożeniu ciasta do foremki rozkładam na wierzch pokrojone w cienkie plasterki jabłko.
Dopiero wtedy posypuję ciasto kruszonką z cynamonem.
Gdy podrośnie piekę w temp.180*C.



5 komentarzy:

  1. Smaczne ciasto, ale nieduże.
    Jestem przyzwyczajona do ciast drożdżowych z jednego kilograma mąki.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla dwóch osób to w sam raz, wystarcza nam.
      pozdrawiam serdecznie Haniu :)

      Usuń
  2. Urszulo, kusisz tym ciastem.:)
    Pozdrawiam weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolorek a ciasto bardzo apetyczne. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...