Składniki :
- pokrzywa majowa
Wykonanie:
W moim ogrodzie zostawiłam kilka miejsc w których rośnie sobie pokrzywa i wcale jej nie tępię.
Po ostatnim deszczu w dość słoneczny dzień zerwałam kilkadziesiąt jej łodyg.
Zaniosłam ją na strych domu, ułożyłam na czystym papierze i przykryłam ją drugim arkuszem.
Można też zrobić z pokrzywy bukiet i powiesić w zacienionym, suchym i przewiewnym miejscu np.pod wiatą.
Kiedy już będzie sucha będę przechowywać ją w szczelnym, szklanym naczyniu.
I będę parzyć jak herbatę.
Pokrzywa to cenne zioło. Można stosować ją w anemii, krzywicy, ogólnym osłabieniu organizmu, zapaleniach skóry.
Pokrzywa sprawdza się też w kosmetologii. Warto poczytać o jej właściwościach by znaleźć jakiś przepis dla siebie.
U mnie znajdziecie przepis na pyszne pesto ze świeżą pokrzywą.
Zerwałam trochę, ale parzy nieludzko.
OdpowiedzUsuńBasiu, a od czego są rękawiczki?
UsuńPamiętam ten przepis, wtedy jeszcze mieszkałam w mieście, teraz na wsi jemy o wiele więcej chwaścików!
OdpowiedzUsuńTak zrobię.Strych duży a leniwy, będzie miał robotę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-) Muszę nazbierać bo zapomniałam ;-)
OdpowiedzUsuńOj, to faktycznie nie doceniałam nigdy pokrzywy, chociaż czytałam o niej sporo.
OdpowiedzUsuń