niedziela, 18 listopada 2012

Wątróbka smażona z cebulą



Składniki :

  • około 30 -40 dag świeżej, wątróbki wieprzowej ( a tu przepis na indyczą smażoną)
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, mąka

Przygotowanie :
  1. Wątróbkę w całości umyć pod bieżącą wodą , jeśli mamy mleko to możemy namoczyć ją na  10 - 15 min.
  2. Umytą lub namoczoną w mleku osączyć doskonale na sicie
  3. Pokroić po osączeniu na drobniejsze kawałki
  4. Cebulę pokroić na półplastry
  5. Pokrojoną wątróbkę maczać w mące i kłaść na rozgrzany olej 
  6. Smażyć do lekkiego zrumienienia z obydwu stron, teraz dołożyć do niej pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień gazu
  7. Spróbować czy wątróbka jest miękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda
  8. Smazyć pod przykryciem do miękkości.
Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu uczyniło danie bardziej sytym :)





Do takiego zestawu pasuje też jabłko, które przesmażamy razem z cebulką.Na koniec próżenia  do smaku dodajemy sól, pieprz oraz szałwię. Pycha!


By wątróbka lepiej się przesmażyła, możemy pokroić ją w cienkie plastry, no chyba,że lubimy wątróbkę lekko krwistą.

20 komentarzy:

  1. Kiedyś nie lubiłam wątróbki, a teraz chętnie taką zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie dziś u ciebie:)
    wiele ludzi nie lubi wątróbki, nie wiem czemu.. ja uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przygotowaną lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja najbardziej lubię podaną z ziemniakami i ogórkiem z octu :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze śmietanę dodaję, bo tak robiła moja babcia:-)Pamiętam zawsze w niedzielę była na śniadanie z pieczywem:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Do wątróbki przekonałam się niedawno, ale wciąż podchodzę do niej nieco sceptycznie...ale Twoja potrawa wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Była dzisiaj na obiad...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie i tak jak w domu u mamy :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. polecam jako studenckie danie, szybko, tanio i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś jadałem w 1-ej restauracji, bo była pyszna, od tamtej pory[20 lat] nie smakowała mi żadna, spróbóję zrobić sam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...