Składniki :
- 15 dużych śliwek mrożonych ( w sezonie można zrobić ze świeżych ), warto też spróbować i dodać gotowe powidła śliwkowe
- po pół łyżeczki imbiru mielonego i chlii
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru ( jeśli śliwki mniej słodkie to dodać trochę więcej - według swojego smaku )
- 1 -2 łyżeczki oleju
- 1 duży ząbek przeciśniętego czosnku
- ewentualnie 1 łyżeczka wódki - ja nie dodawałam
Przygotowanie :
- Rozmrożone śliwki wypestkowałam i ogrzewałam na ogniu do lekkiego zgęstnienia (często mieszać)
- Dodałam wszystkie pozostałe składniki , jeszcze raz podgrzałam mieszając
- Po wystudzeniu zmiksowałam
Sos taki użyję do kurczaka z mango w mleku kokosowym, przepis już jest na blogu.
W sklepach jest gotowy sos śliwkowy, pewnie bardziej wyrafinowany w smaku :), ale ja użyłam właśnie tego zrobionego przez siebie, zachęcam.
Ciekawa kombinacja :)
OdpowiedzUsuńja robię ze suszonych :)