piątek, 22 lutego 2013

Sos śliwkowy - moja prosta wersja



Składniki :

  • 15 dużych śliwek mrożonych ( w sezonie można zrobić ze świeżych ), warto też spróbować i dodać gotowe powidła śliwkowe
  • po pół łyżeczki imbiru mielonego i chlii
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru ( jeśli śliwki mniej słodkie to dodać trochę więcej - według swojego smaku )
  • 1 -2 łyżeczki oleju
  • 1 duży ząbek przeciśniętego czosnku
  • ewentualnie 1 łyżeczka wódki - ja nie dodawałam
Przygotowanie :
  1. Rozmrożone śliwki wypestkowałam i ogrzewałam na ogniu do lekkiego zgęstnienia (często mieszać)
  2. Dodałam wszystkie pozostałe składniki , jeszcze raz podgrzałam mieszając  
  3. Po wystudzeniu zmiksowałam
Sos taki użyję do kurczaka z mango w mleku kokosowym, przepis już jest na blogu.
W sklepach jest gotowy sos śliwkowy, pewnie bardziej wyrafinowany w smaku :), ale ja użyłam właśnie tego zrobionego przez siebie, zachęcam.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...