Składniki :
- około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkich
- około 2 płaskich łyżek cukru
- 2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%)
- szczypta soli
Przygotowanie :
- Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarze
- Po wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach
- Doprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.
Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym :)
Smacznego !
Moja mama zawsze robiła buraczki z octem, Gdy wyszłam za mąż znienawidziłam na jakiś czas buraczki, teściowa zasmażała mąką i smalcem. Nie chciały mi przejść przez gardło...gęsta tłusta paćka. Sama teraz robię z miodem lub cukrem ale zawsze z cytryną. Tak to mnie mamusie wykastrowały smakowo :DD
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy takie buraczki z gulaszem :) miam
OdpowiedzUsuńMniam, robię podobnie .Kocham buraki pod każdą postacią! Nawet jem w całości ugotowane:)Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa też zwykle dodaję ocet do buraczków ale jabłkowy;)
OdpowiedzUsuńtakie lubię do obiadu:)
OdpowiedzUsuńU nas buraczki zawsze mile widziane:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki :) Swego czasu nawet szukałam dobrego przepisu i proszę mam :))))) Dzięki
OdpowiedzUsuńIdealny dodatek do obiadu. Zapisuję przepis koniecznie bo takiej wersji nie znałam :)
OdpowiedzUsuńPyszne do obiadu :) u mnie też buraczkowo.... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny. Wcale zrobić, taką choinkę nie jest trudno. A tu u Ciebie smakowicie. Brawo.
OdpowiedzUsuńCzęsto podaję takie buraczki - szybko, smacznie i zdrowo. Są pyszne.
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam.
buraczki bardzo lubię, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczki, pycha!
OdpowiedzUsuńsuper dodatek do kotletów mielonych :-)
OdpowiedzUsuńJa zawsze na Wielkanoc robię ćwikłę właśnie z octem balsamicznym. Jest pyszna, dobry, słodki ocet nadaje jej specyficzny smak.
OdpowiedzUsuńA ja lubię do buraczków dodatek posiekanej natki pietruszki :-)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam buraczki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl