poniedziałek, 24 listopada 2014

Buraczki zakwaszone czerwonym octem



Składniki :

  • około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkich
  • około 2 płaskich łyżek cukru
  • 2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%)
  • szczypta soli


Przygotowanie :
  1. Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarze
  2. Po wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach
  3. Doprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.


Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym  :)
                                 Smacznego !

17 komentarzy:

  1. Moja mama zawsze robiła buraczki z octem, Gdy wyszłam za mąż znienawidziłam na jakiś czas buraczki, teściowa zasmażała mąką i smalcem. Nie chciały mi przejść przez gardło...gęsta tłusta paćka. Sama teraz robię z miodem lub cukrem ale zawsze z cytryną. Tak to mnie mamusie wykastrowały smakowo :DD

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłybyśmy takie buraczki z gulaszem :) miam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, robię podobnie .Kocham buraki pod każdą postacią! Nawet jem w całości ugotowane:)Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zwykle dodaję ocet do buraczków ale jabłkowy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas buraczki zawsze mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam buraczki :) Swego czasu nawet szukałam dobrego przepisu i proszę mam :))))) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny dodatek do obiadu. Zapisuję przepis koniecznie bo takiej wersji nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne do obiadu :) u mnie też buraczkowo.... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za odwiedziny. Wcale zrobić, taką choinkę nie jest trudno. A tu u Ciebie smakowicie. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Często podaję takie buraczki - szybko, smacznie i zdrowo. Są pyszne.
    Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię buraczki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. super dodatek do kotletów mielonych :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze na Wielkanoc robię ćwikłę właśnie z octem balsamicznym. Jest pyszna, dobry, słodki ocet nadaje jej specyficzny smak.

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja lubię do buraczków dodatek posiekanej natki pietruszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja uwielbiam buraczki w każdej postaci :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...