piątek, 7 lipca 2017

Kotlety ziemniaczane z farszem


Składniki na ciasto:

  • ok. 1/2 kg ziemniaków gotowanych
  • mąka ziemniaczana w takiej ilości by powstało ścisłe ciasto( ilość różna zależna od rodzaju użytych ziemniaków, u mnie 3 łyżki)
  • sól

Składniki na farsz:
  • filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • ok. 5 dag żółtego sera
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia
  • jajko, bułka tarta- do panierowania

Przygotowanie :
  1. Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka, zrobić kulę
  2. Mięso pokroić dość drobno, podobnie obraną cebulę, przesmażyć razem na tłuszczu do momentu, aż mięso i cebula stracą surowiznę, doprawić do smaku solą i pieprzem- wystudzić
  3. Z ciasta ziemniaczanego odrywać tyle masy by "rozpłaszczyć" ją na dłoni podsypanej mąką, nakładać farsz, posypać wiórkami sera żółtego i sklejać brzegi formując kotlety
  4. Kotlety obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano
  5. Podawać z sezonowymi warzywami.
Te kotlety przygotowała Monika, dziękuję za pomysł i wykonanie :)

Mięso można zastąpić np. pieczarkami.



I ja zrobiłam kotlety z takim właśnie farszem.
Użyłam ok. 1/2 kg pieczarek które przesmażyłam z cebulą, zmiksowałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z nadmiaru grzybów zrobiłam sos pieczarkowy.



                         Wyszło mi 7 sporych kotletów i to bezmięsnych :)

15 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś kotlety ziemniaczane ale bez farszu. Spróbowałabym z farszem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności - sama spróbuję:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś na obiadek. Pyszne;) Dziękuję za pomysł;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotlety robiłam bez nadzienia, warto spróbować Z nadzieniem.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh..uwielbiam te kotleciki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie i idealnie na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie , ale bez farszu . Muszę spróbować z farszem. Miłego weekendu Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne :) Chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z przepisu skorzystam.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  10. całe wieki ich nie jadłam, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama często robi, ale bez farszu :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...